motichoor ladoo (motichur Laddu) recipe with tips and video. Мотичур ладу


Кухня Бихара

Преимущественно вегетарианская кухня Бихара сформировалась благодаря распространению буддизма. Однако, не менее популярна в Бихаре и Могольская кухня. Пшеница, просо и рис являются основой традиционного питания. Из, растущих в изобилии, овощей, кукурузы и различных корнеплодов готовят самые разнообразные блюда. Для приготовления пищи обычно используется горчичное масло. В Бихаре как и во многих регионах Индии применяют смесь пяти специй (tadka), которые обжаривают в масле и добавляют к овощам и далу (бобовым). Почти все блюда бихарской кухни острые. Именно специи, а не основные ингредиенты, в большинстве рецептов придают блюду характерный вкус и аромат. Отличительной чертой бихарской кухни является лёгкое обжаривание, что сохраняет естественный вкус овощей. Типичная трапеза состоит из дала (бобовых), риса (bhat), лепёшек (phulka), таркари (пряных овощных блюд) и солений (achar). Но со сменой времён года меняются и традиционные яства.

На основе риса готовят бесчисленные блюда. Пловы, хлебцы, рисовые хлопья распространёны по всему Бихару. В северных районах штата широко используют муку из различных видов бобовых. Из неё готовят лепёшки и делают начинки для питтха (вареников) или литти (хлебцев). Кусочки горохового теста обжаривают в кипящем масле и пропитывают в дахи (простокваша высокой жирности). На юге Бихара произрастают различные зерновые, такие как пшено, из которых варят каши. Из овощей или мяса готовят карри — пряные, густые или жидкие блюда, которые подают с рисом, салатами и многочисленными соусами.

В отличие от бенгальских и орисских сладостей, которые пропитываются в сахарном сиропе, бихарские лакомства в большинстве сухие и хрустящие. Самыми популярными являются ладду — сладкие шарики, для приготовления которых, как правило, используется нутовая мука и различные виды орехов: миндаль, кешью и т. д.

Цветки дерева Мадука (Madhuca longifolia), произрастающего в штате, употребляются в пищу и используются для приготовления опьяняющих напитков.

Популярные бихарские блюда:

Блюда из риса

Бирияни (Biryani) — ароматное блюдо из риса (обычно басмати) с картофелем, горошком и различными овощами, приготовленное с гарам-масалой (смесью специй) и шафраном.

Рис Байган (Baigan Rice) — ароматный рис с баклажанами, арахисом, урад далом и чанна далом обычно подаётся с дахи.

Чивра (Chiwra) — рисовые хлопья — блюдо быстрого приготовления. Хлопья заливают кипятком (или кипячёным молоком) или варят несколько минут.

Бобовые блюда

Кичри (Khichdi или Khichri) — блюдо из риса, дала и овощей является очень популярным в Северной Индии, Пакистане и Бангладеш.

Сатту Дал (Sattu Dal) — блюдо из размолотого жаренного горошка, который смешивают с водой или молоком, добавляя орехи, мёд и кусочки фруктов.

Гугни (Ghughni) — пряный горошек с луком и помидорами.

Кадхи Бари (Kadhi Bari) — жаренные кусочки теста (pakora) из нутовой муки с пряным соусом из дахи очень хорошо сочетаются с рисом.

Питтха (Pittha) — вареники из пшеничной муки с начинкой из пасты, приготовленной из чанна-дала (некрупного турецкого горошка "нута", или "нохата").

Дуска (Dhuska) — жареные во фритюре кусочки рисово-чечевичной пасты.

Овощные блюда

Сааг (Saag) — блюдо, приготовленное из шпината, листьев горчицы или другой зелени с добавлением специй. Сааг, или Шак обычно подаётся с рисом, роти или другими лепёшками. Разновидностью этого блюда является Паалак Панир (Paalak Paneer) — блюдо из шпината, лука, помидоров и панира, а также Паалак Алу (Paаlak Aalu) — жареный картофель со шпинатным карри, который подается горячим с чапати или роти.

Кофта (Kofta) — жареные овощные шарики в остром томатном соусе — очень популярное блюдо в Индии.

Бхарван Карела (Bharwan Karela) — фаршированная карела (горькая тыква).

Чокха (Chokha) — пюре из печёных баклажанов и томатов со специями.

Хлеб и лепёшки

Паратха (Paratha) — слоёные хлебцы из пшеничной муки грубого помола являются одним из наиболее распространённых блюд в индийской кухне. Существуют различные виды паратх, отличающихся по форме (они бывают круглые, квадратные, треугольные), по использованию разной муки, с начинкой и без. Сатту Паратха (Sattu Paratha) очень популярна в Бихаре. Её делают с начинкой из нутовой пасты, лука, чилли, имбиря и тмина. Онион Паратха (Onion Paratha) с начинкой из лука, чилли и кориандра. Алу Паратха (Aloo Paratha) с картофельной начинкой.

Пхулка (Phulka) — плоская лепёшка из пшеничной муки, называемая в других регионах Индии чапати.

Литти (Litti) — круглые хлебцы, испечённые в тандуре, из пшеничной и нутовой муки с начинкой из сатту (нутовой пасты), лука, чеснока и специй особенно популярны на севере Бихара. Их подают с гхи (топлёным маслом), йогуртом или кориандровым чатни (соусом).

Сладкие блюда

Тхекуа или Каджур (Thekua или Khajoor) — любимое лакомство в Бихаре. Эти сладкие, хрустящие лепёшки готовят из пшеничной муки, кокоса, пальмового сахара и гхи (топлёного масла). Они долго хранятся и поэтому их часто берут с собой в поездку.

Кхаджа (Khaja) — изысканная сладость из пшеничной муки и сахара готовится в Бихаре, Западной Бенгалии, Ориссе и Уттар-Прадеше. Кхаджу жарят во фритюре, а затем пропитывают в сахарном сиропе так, что она получается сухая снаружи и сочная, полная сахарного сиропа внутри.

Тилкут (Tilkut) — сладость (козинаки) из кунжута и сахара. Есть три вида тилкут: с белым сахаром — белого цвета, с коричневым (нерафинированным)— светло-коричневого и с пальмовым (гур) — тёмно-коричневого. Разновидностью тилкут является Тил Барфи (Til Barfi) — козинаки из кунжута, арахиса и кокоса.

Малпуа (Malpua) — сладкие оладьи. Бихарские малпуа отличаются тем, что не пропитываются в сиропе, а сахар добавляется в тесто.

Чурма Ладду (Churma Laddoo) — сладкие жаренные шарики из пшеничной муки с миндалём.

Мотичур Ладу (Motichoor Ladoo) — сладкое лакомство из обжаренных капелек нутовой муки, смешанных с миндалём или кешью и сформированных в шарики.

Балушахи (Balushahi) — традиционный северо-индийский десерт, представляющий собой пончики в сахарном сиропе с фисташками.

Невегетарианские блюда

Кима (Keema) — карри из овощей, горошка и мяса.Мург Масалам (Murgh Masallam) — жареный цыпленок.Наахари (Naahari) — пряный суп из кусочков мяса и овощей, который готовится накануне вечером.Кебаб (Kebab) — мясная котлета, обжаренная на шампуре.

www.bharatiya.ru

Пенджабская кухня

Пенджабцы — приветливые и отзывчивые люди, которые очень ценят хорошую, искусно приготовленную пищу. Кухня Пенджаба состоит из огромного разнообразия как вегетарианских, так и невегетарианских блюд, многие из которых готовятся в тандуре — цилиндрической глиняной печи. Отличительной особенностью пенджабской кухни является широкое использование сливочного масла, гхи (топлёного масла), сливок и панира (прессованного творога высокой жирности), что придаёт ей ни с чем не сравнимый вкус и аромат. Содержание специй в блюдах колеблется от минимального к очень высокому. Типичные пенджабские сладкие блюда соединяют в себе различные пряные вкусы.

Пшеница и рис — основные продукты, из которых готовят традиционную пенджабскую пищу, а также местные лепёшки. Повседневная трапеза включают также дал (бобовые), причём, в одном блюде могут сочетаться несколько видов дала. Дал готовят на медленном огне, добавляя в конце варки пряный соус с имбирём, чилли, луком, томатами и специями. Помимо основных блюд существуют различные соленья: маринованное манго, морковь и цветная капуста в остром уксусном соусе и бесчисленное множество кислых обжигающих маринадов. Всевозможные закуски, подаваемые к главным блюдам или отдельно, являются неотъемлемой частью пенджабской кухни. Овощи жареные в тесте, хрустящие пирожки с фруктовой или овощной начинкой, круглые тонкие вафли из бобовой, кукурузной или рисовой муки придают трапезе особое очарование.

Самые популярные овощные блюда пенджабской кухни готовят из баклажанов, цветной капусты, окры (бамии), томатов, картофеля и листьев горчицы, приправляя их имбирём и масалами (смесью специй). Традиционная пенджабская трапеза состоит из различных видов лепёшек, некоторые из них, например тандури роти (tandoori roti), запекают в тандуре — цилиндрической глиняной печи. Другие же, такие как чапати (chapati), пекутся на плоской сковороде тава (tava).

Популярным охлаждённым напитком является ласси (lassi), который готовят из дахи (простокваши высокой жирности), воды и соли с добавлением специй. Ласси бывает также сладким, ароматизированным розовой водой или с различными фруктами. Другой любимый напиток пенджабцев — сардай (sardai), приготовленный из молока, сахара, молотого миндаля и различных сладких специй. Сладости в Пенджабе готовят из молока, рисовой и нутовой муки, гхи, орехов и сухофруктов. Помимо лакомых кубиков из уваренного молока, шариков, пропитанных ароматным сиропом очень популярны и сладкая молочная вермишель, рис, всевозможная халва, встречающиеся в десятках разновидностях.

Традиционные пенджабские блюда:

Лепёшки

Бхатура (Bhatoora) — мягкие лепёшки на закваске, жаренные в топлёном масле.

Кулчи (Kulchi) — круглые лепёшки, напоминающие оладьи, из муки тонкого помола, картофельного пюре, специй, иногда лука, запечённые в глиняной печи.

Чапати (Chapati) — лепёшки из муки грубого помола.

Макки ди Роти (Makki di Roti) — пресные лепёшки из кукурузной муки.

Блюда из бобовых

Дал Макхани (Dal Makhani) — густой суп из чёрной чечевицы и красной фасоли, приправленный обжаренным луком, томатами и пряностями.

Раджма (Rajma) — красная фасоль, в остром томатном соусе.

Дал Амритсар (Dal Amritsari) — блюдо из чёрной чечевицы (урад-дал) и жёлтого горшка (чанна-дал) с поджаркой из томатов, специй и приправ.

Блюда из риса

Ханди Бирьяни (Handi Biryani) — рис с овощами, запечённый в глубоком сотейнике — ханди.

Джира Рис (Jeera Rice) — ароматное блюдо из риса с семенами тмина (jeera).

Блюда из овощей

Навратан Корма (Navratan Korma) — овощное карри из девяти (navratan значит "девять драгоценностей") видов овощей с паниром.

Алу Гобхи (Aloo Gobhi) — овощное блюдо из картофеля и цветной капусты, приправленное масалой (смесью специй) и зеленью.

Алу Тикки (Aloo Tikki) — картофельно-овощные котлеты, обжаренные в топлёном масле.

Байган Бхарта (Baigan Bharta) — тушёные баклажаны в томатном соусе.

Бхинди (Bhindi) — блюдо из пряной окры (бамии).

Сарсон Сааг (Sarson Saag) — блюдо из листьев горчицы и шпината, обжаренных с луком и имбирем.

Закуски

Самоса (Samosa) — популярная индийская закуска — жареные пирожки из пресного теста с овощной или фруктовой начинкой.

Малай Кофта (Malai Kofta) — пряные овощные шарики в остром томатном соусе.

Кадхай Панир (Kadhai Paneer) — обжаренные кубики панира и сладкого перца в остром томатном соусе с кориандром.

Шахи Панир (Shahi Paneer) — кубики панира в пряном молочно-сливочном соусе. В некоторых вариантах с томатами.

Кади Пакора (Kadi Pakora) — жареные пряные кусочки (или шарики) теста в остром, кремообразном соусе (kadi) из дахи.

Пенджабские сладости

Гаджар Халва (Gajjar Halwa) — морковный пудинг с изюмом и орехами.

Гулаб Джамун (Gulab Jamoon) — шарики из сухого молока, пропитанные в сиропе, ароматизированном розовой водой и кардамоном.

Каджу Барфи (Kaju Barfi) — сладость из уваренного молока (помадка), как правило, в виде ромба с орехами кешью. Каджу Барфи часто украшают серебряной съедобной фольгой.

Калаканд (Kalakand) — сладость из сгущенного молока и сыра ченна с фисташками или миндалём.

Имарти (Imarti) — разновидность джалеби — хрустящих жареных спиралей, пропитанных в сиропе.

Мотичур Ладу (Motichoor Ladoo) — сладкое лакомство из обжаренных капелек нутовой муки, смешанных с миндалём или кешью и сформированных в шарики.

Соан Папди (Soan Papdi) — сладость из нутовой муки с орешками кешью.

Суджи Халва (Sooji Halwa) — очень популярное сладкое блюдо в Индии из манной крупы с добавлением различных орехов, изюма и ароматных пряностей.

Севьян (Sheer Korma или Saviyan) — сливочный вермишелевый пудинг, ароматизированный розовой водой с миндалём и фисташками.

Пхирни (Phirni) — сладкий молочный рис с орехами, изюмом, ароматизированный шафраном или кардамоном. В других регионах Индии пхирни известен как кхир.

Невегетарианские блюда

Чикин тикка (Chicken tikka) — кусочки курицы, запечённые на шампурах.Кима (Keema) — карри из овощей, горошка и мяса.Тандури чикин (Tandoori chicken) — курица, запеченная в тандуре (цилиндрической глиняной печи).

www.bharatiya.ru

motichoor ladoo - หนังโป๊ญี่ปุ่น

Toggle navigation Home
  • Amateur
  • Tags
  • Korean Bj
  • May Marmalade
  • Uncensored
  • Vietnam
  • JAV

STEPMOMLOVER.COM - Son fucks mom

SISTERLOVER.COM - Russian Brother And Sister Watching Porn And Gets Horny

Behind the Scenes With Foxi Candi and Dapper Dan

Anal-Beauty.com - Carry Cherry - Lad checks brunette holes

Vyxen Steel lets him cum on her huge tits

Petite amateur Chica wet fuckhole Stepsister eager 2 swallow last drop of facial

finish-Mature dom jerks off her slave

cum on Gina

SheWillCheat-Aaliyah Love Fucks Young Guy While On Phone With Husband

VIXEN Nympho Has Sex With Her Therapist

Hotwife Jess let's her hubby fuck her with a strap on

Juicy cherry pussy lips getting some attention

Hot legs high heels teen went to gynecologist hidden cam video

MHBHJ - Blown by Jada (Jada Stevens)

Busty Mexican amateur girlfriend orgasms on vibrator

RELAXXXED - Oily fuck on the massage table with sensual Czech masseuse Ela Nek

Have you ever had a POV blowjob from a blonde teen JOI

GIRLS GONE WILD - Brooke Wylde's 36 Double D Big Tits In A Bikini = Amazing

Amateur blonde destroyed by brutal dildo machine

Fav squirting video

Extreme insertions

milky tits bouncing. Lactation

Beating MonniLuv's Pussy Up

Sexy MILF, Slow Blowjob and Riding, 4K (Ultra HD) - Alena LamLam

Category

  • Asia
  • Jav Online
  • Chat Sex
  • Amateur
  • Anal
  • Ass
  • BBW
  • Bi
  • Big Ass
  • Big Cock
  • Big Tits
  • Black
  • Blonde
  • Blowjob
  • Brunette
  • Cam Porn
  • Creampie
  • Cumshot
  • Fucked Up Family
  • Hardcore
  • Interracial
  • Latina
  • Lesbian
  • Milf
  • Oiled
  • Redhead
  • Stockings
  • Teen

Last search

  • Landboy
  • นางแบบ
  • andreu buenafuente
  • หนังเรดอา
  • ennai thedi video song
  • 100 years of beauty
  • Melanie Laurent
  • Abigaile Johnson
  • 蜜桃成熟时
  • THE REVENANT
  • yeni mahnilar
  • w204 c250
  • Monsters University trailer HD
  • philippine document...
  • just add water pancakes
  • avhidef.com
  • magazine cover
  • Pinnacle Studio for iOS
  • 囯产3p
  • vitamix vs vacuum blender

© 2017 xVideos.Com

Free Porn Videos

  • About
  • Terms
  • Ads
  • FAQs
  • Blog
  • Contact

nung3x.com

motichoor ladoo recipe | motichur laddu recipe

motichoor ladoo recipe | motichur laddu recipe | motichoor laddu recipe with detailed photo and video recipe. motichur laddu’s are prepared during festival occasions like diwali, ganesh chathurthi and navartri.motichoor ladoo recipe | motichur laddu recipe | motichoor laddu recipe with step by step photo and video recipe. basically, mothichur laddu is an exotic indian sweet prepared with besan florets. the florets are then soaked with sugar syrup and then it is transformed to a lemon sized balls known as laddu’s. this is very similar to boondi ladoo where the florets are in big size.

traditionally, motichoor ladoo is prepared with motichoor laddu jara or jharna. you can easily find these with the halwais or professional cooks. however, i have used fine vegetable grater with small holes. also, perforated spoon can also be used, but i wouldn’t recommend the later option. it would be time consuming unless you are having a bigger size spoon. moreover, i have partially grounded the besan florets to make it very fine.

i have used the food colour to get the orange colour in mothichoor ladoo recipe. if you do not have orange food colour, than you can mix yellow and red colour to make it orange. adding food colour is optional and you can totally skip it. besan florets would anyway have the rich yellow colour and it is sufficient for these ladoos. usually food colour is added to make it more attractive and presentable. if you are making these laddus just for your family than skip it.

check my other indian desserts and indian indian sweets recipes. especially, dry fruits ladoo, rava laddo, besan laddu in microwave, milk powder doodh peda etc. check my other simple recipes like kaju burfi, carrot halwa, kayi holige, gulab jamun.

motichur laddu recipe | motichoor ladoo video recipe:

motichur laddu recipe | motichoor ladoo recipe card:

motichoor ladoo recipe | motichur laddu recipe | motichoor laddu

 

Author: Hebbar's Kitchen

Recipe type: sweets

Cuisine: indian

  • 1 cup besan flour
  • 1 tbsp bombay rava / sooji / semolina
  • pinch of baking soda (optional)
  • ¼ tsp orange food colour
  • water as required to prepare batter
  • oil for deep frying
  • fine vegetable gratter
  • 1 cup sugar
  • ¼ cup water
  • 1 tbsp lemon juice
  • ¼ tsp orange food colour
  • ½ tsp cardamom powder
  • 1 tbsp cashews, chopped
  • 1 tbsp almonds, chopped
  • ¼ cup milk
  1. in a large mixing bowl sieve besan, bombay rava and pinch of baking soda.
  2. to that add orange food colour and give a rough mix.
  3. now add water slowly and prepare smooth flowing batter.
  1. take fine vegetable grater.
  2. pour prepared besan batter.
  3. slowly tap and make sure the drops of besan fall into oil.
  4. take off and drain over the kitchen paper towel.
  1. in a kadai, take 1 cup of sugar and add ¼ cup of water.
  2. mix well till you attain 1 string consistency.
  1. now add lemon juice to sugar syrup.
  2. also add some orange food color.
  3. to that add cardamom powder and give a good mix.
  4. then add prepared boondi.
  5. mix well and make sure to coat the all the boondi with sugar syrup.
  6. now take half the quantity of boondi coated with sugar syrup and blend 3-4 pulses in mixi to form coarse powder.
  7. add some chopped dry fruits and mix well.
  8. now add milk and give a good mix.
  9. prepare the ladoo taking a small amount of boondi.

3.5.3208

motichoor ladoo recipe | motichur laddu step by step photo recipe:

besan batter recipe:

  1. in a large mixing bowl sieve besan, bombay rava and pinch of baking soda.
  2. to that add orange food colour and give a rough mix.
  3. now add water slowly and prepare smooth flowing batter.
  4. add more water little by little to prepare flowing / dosa batter consistency.

boondi preparation recipe – option 1:

  1. take small holes / fine vegetable grater.
  2. with the help of cup, pour prepared besan batter.
  3. slowly tap with the help of spoon, making sure the drops of besan fall into oil.
  4. do not over crowd the boondis and flip over if required.
  5. once they are almost crisp, take off and drain over the kitchen paper towel.

boondi preparation recipe – option 2:

  1. take small holes perforated spoon.
  2. with the help of cup, pour prepared besan batter.
  3. slowly tap with the help of spoon, making sure the drops of besan fall into oil.
  4. do not over crowd the boondis and flip over if required.
  5. once they are almost crisp, take off and drain over the kitchen paper towel.

sugar syrup recipe:

  1. in a large thick bottomed kadai, take 1 cup of sugar.
  2. to that add ¼ cup of water.
  3. mix well and allow to boil till you attain 1 string consistency. do not touch the sugar syrup with bare hands as it will be very hot. make sure to dip your fingers in cold water before you check for consistency.

mothichoor laddu recipe:

  1. now add lemon juice to sugar syrup so that it stops the crystallization process.
  2. also add some orange food colour to make ladoos more bright and colourful.
  3. to that add cardamom powder and give a good mix.
  4. then add prepared boondi.
  5. mix well and make sure to coat the all the boondi with sugar syrup.
  6. now take half the quantity of boondi coated with sugar syrup. and blend 3-4 pulses in mixi to form coarse powder. this also helps binding while preparing ladoo.
  7. add some chopped dry fruits and mix well.
  8. you can see the the mixture is dried and all the sugar syrup has absorbed.
  9. so now add milk and give a good mix.
  10. prepare the ladoo taking a small amount of boondi. grease your hands with ghee to prevent from sticking.
  11. garnish ladoo with your favourite dry fruits and serve.

notes:

  • add generous amount of food colour to get rich orange colour.
  • the amount of milk depends on the texture of boondi. so add little by little, till you are able to prepare ladoo.
  • if your grater is very fine, then you can avoid blending the boondi to coarse powder.
  • make sure to attain 1 string consistency of sugar syrup, else you will not be able to prepare ladoo.
  • grease your hands with ghee to prevent from sticking.

RELATED ARTICLES

SUBSCRIBE TO OUR RECIPES

hebbarskitchen.com

Motichoor Ladoo

Motichoor ladoos prepared from gram flour are tiny droplets of flour that are fried, later immersed in thick sugar syrup and finally shaped liked ladoos. Mootichoor ladoos are used in Indian pujas (prayers) and offered to gods as a prasad (religious offering). Wondering what ladoo means? Ladoo is derived from a Sanskrit word “ladduka or lattika” that means – a small ball.

This melt-in-the-mouth Indian delicacy gets its name from the hindi word “Moti” meaning pearls and choor meaning “crushed”. Combined together it means “Crushed Pearl balls”. Binding them together is a task and they can crumble again, if small pressure is applied. 

This looks like a lot of work, but believe me its totally worth the effort! 🙂

RECIPE DETAIL – Boondi for ladoos is always fried in ghee but you can substitute ghee for oil. To fry boondi for motichoor laddos find a channi (strainer) with small holes, more like a jhara (picture below). Since I didn’t had that, I have used the regular one and later crushed boondis in a food processor for finer pearls.

Carefully pour besan batter through this strainer into the hot oil. Adding baking powder makes boondi balls to puff up; likewise soda water will do the same job.

During the frying process you may end up getting some flat balls of boondi. To avoid that follow few simple tricks here. 

While preparing the sugar syrup add lemon juice or citric acid, this will prevent the sugar from crystallizing. After mixing everything, allow ladoo mixture to sit for at while, until it’s comfortable to touch. Start shaping the ladoos.

Enjoy tasty and delicious Motichoor ladoo on any festive occasion!! Also try other ladoos – Besan ladoo, Sabudana ladoos, Atte ki pinni,  coconut ladoo, til ladoo,  Meethi boondi,  Boondi ladoo. 

Sending this recipe to Sonal’s Holi Collective theme. Check out my friend’s blog for some awesome Holi recipes.

Motichoor Ladoo

Votes: 11Rating: 4.45You:

Rate this recipe!

Print Recipe

Small pearl size boondi balls are fried and later dipped in sugar syrup to form this delicious delight.

Servings Prep Time
15 - 20 20
Servings Prep Time
15 - 20 20
Motichoor Ladoo

Votes: 11Rating: 4.45You:

Rate this recipe!

Print Recipe

Small pearl size boondi balls are fried and later dipped in sugar syrup to form this delicious delight.

Servings Prep Time
15 - 20 20
Servings Prep Time
15 - 20 20

INGREDIENTS

FOR BOONDIS

  • 1 cup Besan (Chickpea flour/ Gram flour)
  • A pinch of Baking powder
  • 1/8 teaspoon Orange food color
  • 1/2 cup Milk + 2 tablespoon more
  • 2 cups of Ghee for frying (Oil is also an option)

SUGAR SYRUP PREPARATION

  • 1 cup Superfine Sugar
  • 1/2 cup Water
  • 1 teaspoon Lemon Juice
  • 1 teaspoon Rose water
  • A pinch of Orange food color

ASSEMBLING LADOOS

  • 1/4 cup Mawa
  • 1 teaspoon Melon Seeds
  • A pinch of Safforn
  • 2 teaspoon Crushed Pistachios
  • 1 teaspoon Cardamom Seeds

CHANGE SERVING SIZE:

CHANGE UNITS:MetricUS Imperial

METHOD

BOONDI PREPARATION

  1. Assemble all the ingredients.

  2. In a bowl combine besan with food color.

  3. Add baking powder and milk.

  4. Using a whisk mix it well and prepare a lump-free batter.

  5. The batter should be of dropping consistency as shown in the picture.

  6. Find a strainer with holes as shown in the pic to fry boondi.

  7. Or use a jhara - as shown in this pic.

  8. Heat oil in a kadhai. Check the oil before frying, drop a pea size besan batter inside the hot oil..

  9. And if floats right back up, means your oil is ready for frying.

  10. Hold the strainer right above the kadhai, neither too low, nor too high. It should be couple of inches above the oil. Pour the batter into the strainer. start tapping the strainer with a spoon and you can see small drops of boondi falling in the hot oil.

  11. Once done remove boondis from oil and place them on a paper napkin to absorb excess oil. Crispy fried boondi all ready.

  12. Pulse them in a food processor for fine mootichoor ladoos.

  13. Boondi is ready!

SUGAR SYRUP PREPARATION

  1. Time to prepare sugar syrup for boondis. In a pan combine sugar, water, lemon juice and rose water. Boil till it is reduced in quantity and has reached one string consistency. It will take 5-7 minutes to reach one string consistency.

  2. Check its consistency - take some liquid on the back of a spoon and if it coats the spoon without dripping means sugar syrup is ready. Other way would be to take some cooled off sugar syrup in between your fingers, press and now open your fingers, if it forms a thick string between your fingers without breaking - sugar syrup is ready to use.

  3. To the boiling syrup add saffron strands, cardamom powder and chopped pistachios. At the last add mawa.

  4. Feel free to add color to the sugar syrup. Add fried boondi.

  5. Mix till the mixture is well blended. Take it off the flame.

  6. When it is comfortable to touch start shaping the ladoos.

  7. If the mixture feels sticky, apply some ghee in your hands and shape them.

  8. Repeat the process with rest of the mixture.

  9. Enjoy tasty and delicious Motichoor ladoo on any festive occasion!!

www.ruchiskitchen.com

motichoor ladoo (motichur Laddu) recipe with tips and video

motichoor ladoo/motichur laddu recipe with step by step photos –usually ladoo recipes are quick, delicious.this is easy ladoo recipe for festivals like ganesh chaturthi, diwali, navratri and varalakshmi vratham.Made this delicious and classic Indian sweet long back and wanted to post the recipe along with the videos and tips.

motichoor ladoo sweet is also known as Motichoor ke Ladoos or Motichur Laddu. boondi made out ofbesan flour,batter is poured through a ladle or sieve with perforations.These give rise to round shaped droplets, called as boondi (derived from the word ‘boond’ in hindi which means water droplets).fried in ghee, then simmered in sugar syrup and formed into laddu.

I wanted to post recipe motichoor laddu atleast before Diwali 2015. Last year i could able to post any special recipes for Diwali because of my new entry of my little one and hopefully i could do some this year.

Making motichoor ladoo is not a big task but you should know some tricks and tips. Don’t worry do follow thisrecipe,i have revealed some secrets as well 😛

difference between boondi ladoo and motichoor ladoo is that both the ladoos are made from gram flour or besan flour but for motichoor we use milk instead of water to make the thin batter and also it is fried in ghee. The boondi laddu the size of the boondi is large and in moti choor it is very tiny.

Tips and Secrets to make Perfect Laddu:

1. Sieve the besan flour before use and also get the course variety of besan flour.2.Make the thin batter not so thick.3. don’t fry the laddo for long just take it out once they fried.If they fried for long it will become crispy and will notsuck the sugar syrup and also making ball is difficult.4.sugar syrup consistency is very important it should form the single thread.5. Always drop the fired boondi on hot syrup.6. Squeeze out the sugar syrup and then grind it.If you using tiny hole ladle then no issues or else grind the soakedboondi and then make ball shape,while grinding give just a pulse not too smooth.7. to get the perfect round shape i just rolled it in ladle (kuzhambu karandi) and then gave a rotate in the middleof the hand.

If you are looking for more ladoo recipes check Boondi ladoo, rava ladoo, besan ladoo.

motichoor ladoo or motichur laddu recipe video:

lets see step by step motichoor ladoo or motichur laddu recipe:

Sieve the besan flour and then add it into a mixing bowl ,add a pinch of orange colour. Add milk or water and mix well without lumps. The amount of water or milk depends on the the quality of the flour which you are using so adjust according to it. The mix should not be too thick or too thin.

Lets see how to make the boondi :

Heat oil or ghee in a kadai and the slowly drop the batter over the ladle. fry the round droplets(don’t fry it for long time or crispy)and then take it out in a plate. Repeat this for the remaining batter. Make the sugar syrup, once it reaches the string consistency, drop the fried boondi in the syrup and let it soak for a while.

Lets see how to shape ladoo:

Now the soaked boondi is ready. Transfer it to the mixie jar,you can do this by 2 batch also. just give a pulse is enough no need grind it into a smooth paste and then transfer it to a plate. Now apply some oil or ghee on your palms and shape  it into a lemon sized ball and arrange it. Once it become cool you can serve it. you can garnish the motichoor ladoos with melon seeds/magaz or raisins. If you want to keep it for long then refrigerate.

motichoor ladoo (motichur Laddu) recipe with tips and video

 

motichoor ladoo sweet is also known as Motichoor ke Ladoos or Motichur Laddu.boondi made out of besan/chickpea flour batter fried in ghee, then simmered in sugar syrup and formed into laddu.

Author: Premalatha Aravindhan

Recipe type: Sweets

Cuisine: North Indian

Serves: 8

Ingredients

  • 1 cup besan flour
  • a pinch orange colour or saffron
  • ¼ cup milk (adjust according to ur flour quality)
  • Oil or ghee for frying
  • 1 cup sugar
  • ⅓ cup water
  • 2 drops rose water
  • 2 pinch ellachi powder
  • nuts of ur choice

Instructions

  1. Sieve the besan flour and add it into a mixing bowl .add a pinch orange colour. Add the milk or water and mix well without lumps. The amount of water or milk depends on the the quality of the flour which you are using so adjust according to it. The mix should not be too thick or too thin.
  2. Heat oil or ghee in a kadai and the slowly drop the batter over the ladle. fry the round droplets and then take out in a plate. Repeat this for the remaining batter.
  3. Make the sugar syrup, once it reaches the one string consistency then drop the fried boondi and let it soak for a while.
  4. Now the boondi is ready. Transfer it to the mixie jar,you can do this by 2 batch also. just give a pulse is enough no need grind it into a smooth paste and then transfer it to a plate.
  5. Now apply some oil or ghee on your palms and shape it into a lemon sized ball and arrange it. Once it become cool you can serve it.
  6. you can garnish the motichoor ladoos with melon

Notes

1. Sieve the besan flour before use and also get the course variety of besan flour.2.Make the thin batter not so thick.3. don't fry the laddo for long just take it out once they fried.If they fried for long it will become crispy and will not suck the sugar syrup and also making ball is difficult.4.sugar syrup consistancy is very important it should form the single thread.5. Always drop the fired boondi on hot syrup.6. Sqeeaze out the sugar syrup and then grind it.If you using tiny hole ladle then no issues or else grind the soaked boondi and then make ball shape,while grinding give just a pulse not too smooth.7. to get the perfect round shape i just rolled it in ladle(kuzhambu karandi) and then gave a rotate in the middle of the hand.

3.3.3077

If you are looking for more North Indian Sweets do check Keasr Badam Burfi, Kaju Katli, Rasmalai, Radbri, Kala Jamun, Aloo jamun.

www.premascook.com